Med alla de skräckartiklar vi har kunnat läsa om vattenskador i badrum så har svenskarna tagit ett stort ansvar för att se till att allt blir rätt. Vi till och med vet att man ska ha speciell badrumsbelysning från lampgallerian för att det ska godkännas vid en inspektion av elen. Vi kan nu fuktspärrar och vet exakt vad som får spärrarna att lossna och hur man åtgärdar det. Vår rädsla för stora kostnader vid fuktskador har minst sagt fått oss att bli försiktiga. Men nu visar nya studier att vi helt missat att köket också är ett våtrum.

De allra flesta har bra koll på BBR, det är byggbranschens regler för hur man får bygga i badrum och vad som gäller. Det är en smart samling av tips för hur man ser till att badrummen blir fuktspärrat och vad man kan och inte kan göra med el i badrummet. Det är viktigt att vi väljer rätt lämpade lampor för att installera i våtrum, på lampgallerian kan man läsa att:

Våra badrumslampor är alltid IP-klassade och godkända för användning i badrum. IP-klassen beskriver hur motståndskraftig lampan är mot vatten/damm. Ju högre IP-klass desto säkrare är lampan. I regel så krävs IP44 när det gäller badrumsbelysning som ska sitta nära dusch, annars går det bra med IP21. Du bör dock alltid rådfråga din elektriker vid val av IP-klass på din badrumsbelysning, då förutsättningarna kan vara olika vid varje fall.

Vattenskador i badrum minskat

Och i kök har de ökat. Det är en utveckling som visar att när vi nu är så duktiga på att badrumsrenovera så har vi helt tappat oss när det kommer till att renovera kök. Många ser det inte som ett våtrum som det faktiskt är och misstagen handlar i regel om vattenskador. Nu har det också visat sig att de skador som uppstått är vanligare i 70-tals hus än i nyare eller i äldre. Anledningen tros vara att vi har fler vattenanslutna vitvaror i köket såsom diskmaskin samt tvättmaskin och huset är inte anpassat för just den stora mängd vatten som förs till maskinen.

 • Dyrt med bostadsköp? Tänk över dina alternativ!
  Dyrt med bostadsköp? Tänk över dina alternativ!
  Sveriges dyraste lägenhet är nu till salu, och självklart ligger den i Stockholm.
 • Dags för hyresrätt?
  Dags för hyresrätt?
  Bostadspriserna för bostadsrätt i Stockholm skenar – kanske är det därför läge att hyra lägenhet istället för att köpa?
 • Vid köp av bostad
  Vid köp av bostad
  Den som ska köpa en ny bostad bör vara påläst och noggrann för att göra det bästa köpet. Gå på många visningar, ha koll på prisläget och undersök bostaden noga vid visning.