Den som söker att ge sitt hem ett extra lyft eller att helrenovera så är det en del saker man ska tänka på för att få rätt uttryck i hemmet. Exempelvis så är ljuset den viktigaste delen i ett hem, inte bara i form av belysning utan i hur den används för att lyfta upp boendet. Att veta vart ljuset finns är ett knep som många kan lära sig och som de flesta konstnärer vet så är det just ljus och skugga som gör en hel tavlas djup. På samma sätt är det när man talar om belysning i hemmet.

En bra konstnär vet hur man arbetar för en bättre och djupare tavla, skulptur och liknande. Samma gäller för de flesta hantverkare som jobba med någon sorts renovering. Där handlar det om att utnyttja ljuset och att undvika skarvar där de inte ska vara. Dessutom är det en god idé som privatperson och hemägare att förstå dessa lösningar. Med förståelsen för hur man inreder ljusare så kan man helt enkelt förbättra sitt hem.

Smarta lösningar med hjälp av ljus

Hur inreder man då på bästa sätt och hur ska man tänka för att det ska bli bra i hemmet. En tanke är att dem centralaste delarna i hemmet ska lyftas fram och på rätt sätt belysas. Antingen kan man placera möbler efter ljuset och på så sätt få ett öppnare hem, eller så kan man använda sig av vackra ljusbelysningar som hjälper till att lysa upp mörka rum. Med rätt tänk så blir rummet ett helt annat än det kanske lite mer mörka och dolda.

 • Tänk på att skuggor är lika viktiga som ljuset. Hantverkare som tapetserar lägger exempelvis skarven mot ljuset för att det inte ska bli skuggor i tapeten. Smart att tänka på om man inreder efter fönstrets placering är just vart och hur skuggorna landar på möbler och inredning.
 • Modellrum och liknande är ofta ihopsatta av riktiga inredningsarkitekter. Därför kan det vara smart att få inspiration och idéer från dessa. Har du ett mindre rum med svår planlösning så finns ofta lösningen i någon annans inredning. Det gäller bara att finna dessa rum.
 • Artificiell belysning är ett smart sätt att öppna upp ett rum, tänk att rummet är indelat i skikt och behöver belysning i alla tre skikt. Golv, rum och tak är dessa skikt som delas upp i tre, se till att fördela lamporna jämnt över rummet.
 • Belysningen som ger mest djup och atmosfär är helt klart det vi kallar för levande ljus. Ljuslyktor är idag populära och har tidigare använts för att vara dåtidens ficklampa. Idag är det dock en snygg inredningsdetalj som passar i dem flesta hemmen.

Ta hjälp om det plötsligt blir svårt att få till det där ljusa rummet. Det finns gott om inspiration och tips på nätet och Blackballoon är en av många bra butiker som man kan finna sin inspiration i. När det gäller just ljuslyktor så finns det ett stort utbud att välja mellan. Detta gör att belysningen helt klart blir mer personlig.

 • Tips för en trendig trädgård
  Tips för en trendig trädgård
  Med våren kommer alltid nya trädgårdstrender och tips på inredning. Något som sticker ut för den här gången är färgen svart.
 • Trevligt med mysig uteplats
  Trevligt med mysig uteplats
  Något som är riktigt härligt att ha är en uteplats som man kan tillbringa mycket av sin lediga tid på.
 • Inred med en pool
  Inred med en pool
  Att gå i pooltankar är att gå i fantastiska tankar. Vissa människor drömmer om en pool i flera år innan de slår till.