Vi spenderar väldigt mycket tid i våra hem, och att göra hemmet personligt och trivsamt genom inredning och renovering har i dag blivit närmast en livsstil.

 

Att förändra ett rum behöver inte kräva stor ansträngning eller stora resurser – det kan räcka med att sätta upp nya (eller gamla, som man hittat längst ner i lådan i förrådet!) gardiner, eller så kan man köpa kul prylar som livar upp hemmet lite extra. Det finns några klassiska misstag som en del hemmafixare dock ofta gör:

 • Inte inreder efter hemmets förutsättningar. Visst gillar vi alla vitt och fräscht, men om du har små barn, eller planerar att skaffa inom den närmsta tiden, är det antagligen inte det mest anpassade valet för ditt hem. Eller om du skaffar hund för den delen, tänk vad några leriga tassar kommer göra med din äggskalsfärgade ryamatta eller din Swedish White-färgade soffa.
 • Inreder dyrt och kortsiktigt. Vi vet alla hur trender snabbt byts ut, ”One day you’re in and the next day you’re out”-principen gäller inte bara på catwalken utan även i hemmet. Haka gärna på trender om du vill, men tänk på att du nog kommer tröttna på attiraljerna inom en snar framtid, således bör du kanske fokusera på att hitta budgetvarianter av Inredningstrender 2013, så att det ekonomiska gapet inte blir så stort när du ska investera i nästa trend.
 • Inreder för någon annan. Ja, vi vill ju gärna kunna imponera på andra när vi visar upp vårt hem, och många strävar efter det perfekta inredningshemmet som får alla Hemnet-junkies att spy upp sina perfekta macarons av ren avund över hur perfekt och smakfullt inrett hemmet är. Men vad spelar deras åsikt för roll, egentligen?

Inred för dig själv!

Det här handlar lika mycket om självkänsla som så många andra saker gör. Att ha ett hem som är perfekt i andras ögon, men i dina ögon är lite opersonligt, kalt och trist, blir bara en personlig förlust i längden. För det spelar faktiskt ingen roll vad andra tycker, det är ditt hem och du ska vara bekväm i det. Så om du helt enkelt är galen i Marimekko-möster och vill klä varenda textilprydd sak i ditt hem med det, gör det! Hittar du ett uppstoppat älghuvud du bara inte kan låta bli, köp det! Vi behöver jobba med vår självkänsla när det kommer till hemmet, och inse att den ultimata trivseln uppnås när vi känner att ett hem är så som vi vill ha det. Ett utmärkt sätt att uppnå den känslomässiga kopplingen till sin heminredning är att köpa och göra om begagnat. Ett par gamla nattduksbord från 60-talet får ett helt nytt liv när de slipas och målas om, den där gamla fåtöljen du fick av mormor blir din egen när du stoppar och klär om den. Vi behöver våga vara oss själva lite mer helt enkelt, och släppa den där ouppnåeliga strävan efter det perfekt inredda hemmet. För vår egen skull.

 • Dyrt med bostadsköp? Tänk över dina alternativ!
  Dyrt med bostadsköp? Tänk över dina alternativ!
  Sveriges dyraste lägenhet är nu till salu, och självklart ligger den i Stockholm.
 • Dags för hyresrätt?
  Dags för hyresrätt?
  Bostadspriserna för bostadsrätt i Stockholm skenar – kanske är det därför läge att hyra lägenhet istället för att köpa?
 • Vid köp av bostad
  Vid köp av bostad
  Den som ska köpa en ny bostad bör vara påläst och noggrann för att göra det bästa köpet. Gå på många visningar, ha koll på prisläget och undersök bostaden noga vid visning.