När vi hittat vår drömpartner och skaffat barn och har en trygghet är det mångas dröm att bygga ett eget hus: ett hus där vi själva får bestämma kvadratmetrar på sovrummen och om vi vill ha en öppen spis i hörnan i vardagsrummet. Och den drömmen är inte overkligt svårt att förverkliga – bara vi drömmer riktigt hårt.

Går du i bygga-eget-hus-tankar? Det kan vara en av de bästa tankarna. Men, innan ni flyttat in i det nya huset finns det massor att tänka på:

 • Sälja den nuvarande bostaden
 • Hur ni vill ha det och hur tomten ser ut
 • Framtiden
 • Ekonomiskt

Från en flytt till en annan

Det bästa skulle vara om vi bodde hemma så länge som möjligt för att sedan spara ihop pengar och sedan hyra lägenheter – inte köpa någon. Detta för att kunna säga till i tid och flytta in i det nya drömhuset. Nu, om du har en bostad så måste du få den såld och sedan ska du även gå med vinst. Gör du inte det och redan börjat bygga på det nya huset kan det få stora konsekvenser. Så det gäller även att ni har snälla marginaler för att kunna beräkna att ni tappar på ert husköp. Och, om ni skulle gå med vinst och allt flyter på så kan ni unna er en härlig utlandssemester. Men det är bra att kolla marknaden och tala med en mäklare för att ta reda på hur mycket ni borde få för bostaden och hur lång tid det kan ta innan ni får den såld.

Tänk på planlösningen

Planritningar påverkar husets utformning och det är många faktorer som spelar in när det kommer till att få fram sitt drömhus. Ofta är inte tomten spikrak och så perfekt som man kanske vill ha den. Därför gäller det att lägga tid och titta hur tomten ser ut och vad det finns för spelregler. Det finns många färdiga planlösningar som du kan studera för att få inspiration, eller för att slå till. Annars designa själv. Tänk på att tänka långsiktigt och att tänka smart då detta troligen kommer vara ett hus som ni kommer att bo i under en lång tid och skaffa er många fina minnen i. Då gäller det att ta till all hjälp ni kan få och att inte göra förhastade beslut.

Hemnet kostar

Hemnet är en sajt som i princip alla känner till och gillar att hänga på. Både för att få inspiration men även för att kolla av marknaden: hur mycket skulle du kunna få för din lägenhet genom att kolla på hur liknande ligger. Men Hemnet har alltid varit en sajt som är gratis – och nu kommer den snart att börja kosta. Från den första juli kommer det kosta 600 kronor att få sin lägenhet att synas. Denna summa betalas av säljaren av lägenheten. Vad konsekvenserna av detta kommer bli är nog att sajten kommer minska i popularitet. Enligt Dn.se säljs det 150 000 bostäder årligen i Sverige, vara 90% av dem kommer från Hemnet. Genom att då lägga på denna avgift kommer bruttointäckten att bli 80 miljoner.

 • Tips för en trendig trädgård
  Tips för en trendig trädgård
  Med våren kommer alltid nya trädgårdstrender och tips på inredning. Något som sticker ut för den här gången är färgen svart.
 • Trevligt med mysig uteplats
  Trevligt med mysig uteplats
  Något som är riktigt härligt att ha är en uteplats som man kan tillbringa mycket av sin lediga tid på.
 • Inred med en pool
  Inred med en pool
  Att gå i pooltankar är att gå i fantastiska tankar. Vissa människor drömmer om en pool i flera år innan de slår till.