Bostadspriserna för bostadsrätt i Stockholm skenar – kanske är det därför läge att hyra lägenhet istället för att köpa? För även om du inte har du stått länge i bostadskön kan du ha tur, lägenheterna som finns i den allmänna bostadskön håller nämligen nu under sommaren på att reas ut!

Lägenhet balkonger växter LITENTidigare har vi skrivit om hur det kan bli dyrt med bostadsköp, och det är då dagens sanning med tanke på rådande ekonomiska klimat i såväl Sverige som i världen. Men även den person som inte alls stått så länge i bostadskön kan komma att ha tur, för nu reas man nämligen ut nyproducerade lägenheter i Stockholmsregionen då trycket på bostadsförmedlingen under sommaren är väldigt lågt. Enligt siffror som Bostadsförmedlingen i Stockholm har tagit fram åt tidningen Metro är chansen nämligen som störst att lyckas knipa en nyproducerad lägenhet utanför innerstan under sommaren. Man har bland annat jämfört kötiderna under två år för personer som fått sin lägenhet genom denna allmänna bostadsförmedling vilket visat att personer med de kortaste väntetiderna fått lägenhet under juni, juli och framförallt i augusti. Samtidigt förmedlas lägenheter till personer med längst kötid under februari månad. Och som störst skillnad har varit ködagar upp till ett år, då mellan februari och augusti i perioden 2012 till 2014. Detta betyder med andra ord att du med färre ködagar har som allra störst chans att knipa en lägenhet under augusti månad eller under den senare delen av juli.

Varför är det på detta vis?

Till tidningen säger Marika Nordström, som arbetar som marknadschef på Bostadsförmedlingen i Stockholm, att detta beror på att det är färre besökare på bostadsförmedlingens hemsida under sommare då många har semester. Detta gör därför att färre ser annonserna vilket släpper in personer som samlat ihop färre ködagar har en chans att ge sig in om konkurrensen om de lediga lägenheterna. Dock är det lättare att hitta en bostad om den ligger lägre bort från innerstan och de lägenheter som kräver kortast kötid är nybyggda bostäder, men dessa är generellt sett dock även dyrare. Anledningen till detta förklarar Nordström som att de nya projekt som släpps på marknaden ofta är i begränsad upplaga vilket därmed även pressar kötiderna. Så värt att lägga på minnet är att leta lägenhet på sommaren då chanserna ökar och sämst tidpunkt är under januari och februari då fler sitter framför sina datorer där flest lägenheter förmedlas. Lycka till!

 • Tips för en trendig trädgård
  Tips för en trendig trädgård
  Med våren kommer alltid nya trädgårdstrender och tips på inredning. Något som sticker ut för den här gången är färgen svart.
 • Trevligt med mysig uteplats
  Trevligt med mysig uteplats
  Något som är riktigt härligt att ha är en uteplats som man kan tillbringa mycket av sin lediga tid på.
 • Inred med en pool
  Inred med en pool
  Att gå i pooltankar är att gå i fantastiska tankar. Vissa människor drömmer om en pool i flera år innan de slår till.