Dålig luft hemma kan bero på dålig ventilation, fuktskador, städning med kemikalier och annat. I hemmet lever och vistas vi en stor del av vår tid, och just därför är det så viktigt att luften där är bra. Här skrivs det om vad du kan göra för att förbättra din luft hemma.

Det bästa som du kan göra för ditt hem är såklart att åtgärda eventuella fuktskador och satsa på en bättre ventilation, men ett riktigt smart drag är att skaffa en luftrenare. Dessa apparater är en god investering för din hälsa. Men vad kan du mer göra?

Städning med kemikalier kan skada dina lungor

Dålig luft i hemmet kan faktiskt göra dig sjuk, läs mer, och är något som behöver tas på allvar. Något som kan bidra till den dåliga luften hemma är faktiskt städning, även om det låter motsägelsefullt. Städning med olika kemikalier är inte bra för vår hälsa helt enkelt, och i en artikel från Aftonbladet skriver man bland annat att städning med kemikaliemedel, som de flesta medel är, skadar lungor hos oss, men att det var värre hos kvinnor än hos män. Det är en studie som gjorts av forskare i norge som backar upp detta, och forskarna menar på att det är bland annat ammoniak och blekmedel som inte är bra för lungorna.

”Att städa är inte lika skadligt som rökning, men det vi fann var att försämringen av lungfunktionerna var jämförbara med att röka en betydlig mängd cigaretter”, säger forskaren Øistein Svanes, som är lungspecialist och huvudförfattare för studien enligt Svenska Yle.

Välj naturliga städprodukter

För att förbättra luften hemma hos dig bör du istället städa med milda produkter. Diskmedel, ättika och flera miljömärkta produkter är mycket bättre val är städmedel fullproppade med tveksamma kemikalier.