Det hetaste just nu inom inredning och renovering är utomhusköket. De flesta har hört talas om att det är utomhuskök som gäller just nu. Men det finns en till stor kategori av renoveringar som sker och det är i badrummen.

Det har visats i undersökningar att det är ett nytt renoverat badrum som ökar värdet på hela huset. Det har dels lett till att allt fler har börjat renovera deras badrum men också att allt fler hantverkare börjat erbjuda badrumsrenoveringar. Det här har gjort att en allt större andel inte följer branschbestämmelserna för byggen. Det har också visat sig att ju dyrare badrum desto större problem.

Att renovera badrummet kan ge huset ett rejält lyft och inte bara höja trevnadskänslan utan också marknadsvärdet. Badrummet har visat sig vara extra viktigt för svenskarna och det vi gillar att göra mest är att sätta in ett värmegolv och kakla om. Vi har också en förkärlek för vacker badrumsinredning, toalettstolar, badkar och badrumshyllor för att bara nämna några av dem. Det blir en dyr historia och kan få en känsla av lyx, men om man inte är försiktig så kan det helt enkelt komma tillbaka och bita en i rumpan.

Risken med ett lyxigt badrum

Risken med att renovera nytt är helt enkelt skadorna. Det finns nämligen flera olika scenarion som kan uppstå när man renoverar ett gammalt badrum. Dessa saker ska man vara extra noggrann med innan man startar en ny renovering i badrummet.

 • Felet som många gör är att inte kontrollera vattenrör och ledningar innan en renovering och det kan säga sig självt att gamla rör går lätt sönder. Tillsammans med den gamla inredningen så var rören intakta, medan det nya kaklet och värmeslingorna påverkar de inbyggda vattenrören utan att det syns. Detta kan då skapa stora vattenläckage och just vattenskador är dyra.
 • Kolla alltid upp branschregler och bestämmelser för att det ska bli rätt från början. Det är alltid en risk i att bara börja med att riva eller att bara byta ut plastmattor utan några kunskaper. Det är lätt att ta reda på vad det är som gäller i handboken för våtrum.
 • Våtrum är alltid de rum som kostar mest när något går sönder eftersom det då handlar om vattenskador många gånger. Varje år spenderar vi sammanlagt flera miljoner på våtrumsskador.
 • Var noggrann med att kolla upp hantverkarna innan ni anlitar dem och skriv alltid kontrakt. Varningsflaggor bör höjas om det börjar talas om svarta pengar eller och fakturorna inte är specificerade. Kostnader som finns på en faktura ska alltid ha detaljer såsom ”materialkostnad – spik” och liknande. Man ska veta vad man betalar för helt enkelt.

Försäkringen täcker inte för den som slarvar med att kontrollera hantverkare och branschbestämmelser innan renovering. Man ska vara medveten om vad som täcker vid en renovering och alltid följa dessa råd. Samtidigt kan fel uppstå trots att man följt reglerna, då är det viktigt att hålla koll på vilka rättigheter man har istället. Som husägare är det ofta lätt att fastna i skyldigheter och ekonomiska utgifter när det faktiskt händer att man har rätt till ersättning.

 • Tips för en trendig trädgård
  Tips för en trendig trädgård
  Med våren kommer alltid nya trädgårdstrender och tips på inredning. Något som sticker ut för den här gången är färgen svart.
 • Trevligt med mysig uteplats
  Trevligt med mysig uteplats
  Något som är riktigt härligt att ha är en uteplats som man kan tillbringa mycket av sin lediga tid på.
 • Inred med en pool
  Inred med en pool
  Att gå i pooltankar är att gå i fantastiska tankar. Vissa människor drömmer om en pool i flera år innan de slår till.