Det där kärlekspirret som man kände i början av resan när man träffades, är ett pirr som består och som, kanske inte lika stark, finns där ständigt. När förälskelsen gått över i en mer trygg kärlek så dyker de större frågorna om att skapa sig ett liv tillsammans upp. Vilket är fantastiskt, men det finns mycket att först tänka på och diskutera.

Ja, allt är inte bara guld och gröna ängar. Utan det finns mycket lagar och regler som kan ses som kärleksdödande, men som är en bra trygghet. Så, om ni nu valt att satsa på ert förhållande, sätt er ner och gå igenom vart ni nu befinner er och hur era planer för framtiden ser ut så att ni åker på samma väg – fast i olika bilar.

 • Hur ser bostadsförhållandet ut nu?
 • Hur ser den enskilda privatekonomin ut?
 • Vad säger sambolagen?

Tillsammans i vått och torrt

Ja, vad händer om mannen flyttar in hos kvinnan i hennes bostadsrätt och sedan gör de slut efter tio år tillsammans? Och vad händer om kvinnan inte har några pengar till kontantinsats medan mannen har en förmögenhet? Lugn, allt går att lösa och reda ut. Det gäller bara att ta en sak i taget. Om det kommer till att ni känner för att köpa en gemensam lägenhet och bara den ena har pengar för en kontantinsats så går det att skriva ett avtal som säger att den parten äger mer av lägenheten och även göra upp en plan på hur den andra ska betala tillbaka så att personen snabbare blir fullständig delägare. Det finns inga rätt eller fel när det kommer till den frågan, men det gäller att båda parterna är med på varandras notor. Ni måste diskutera om ni vill ha gemensam ekonomi eller om ni ska ha delvist gemensam för utgifter såsom mat och resor. Medan ni har ett konto som ni har för övriga nöjen och exempelvis shopping.

Sambolagen

Det är många som missuppfattar sambolagen och tror att den gäller som om det vore ett giftemål. Men, skulle det vara så att ni gör slut och bor i en lägenhet som den ena köpte innan ni blev tillsammans så är det den personens lägenhet – även om den andra varit med och betalat av på lånet. Och, skulle ni flytta in samtidigt men att den ena betalat mer av lånet så är det fortfarande hälften, hälften som gäller.

Ja, det finns mycket att tänka på när det kommer till att skaffa sig ett liv tillsammans. Allt från att tänka på att det kan vara bra med säkerhetsdörrar till att låsa in nycklarna i ett skåp och att kanske unna sig att anlita städhjälp. Men detta är även det vackra med att skapa ett liv tillsammans. Och genom att tala om allt från stort och smått så kommer allt gå mycket enklare och ni minimerar stora diskussioner och eventuella bråk i framtiden genom att prata ut om vart ni står nu. Lycka till på resan, och glöm inte att våga prata med varandra!

 • Dyrt med bostadsköp? Tänk över dina alternativ!
  Dyrt med bostadsköp? Tänk över dina alternativ!
  Sveriges dyraste lägenhet är nu till salu, och självklart ligger den i Stockholm.
 • Dags för hyresrätt?
  Dags för hyresrätt?
  Bostadspriserna för bostadsrätt i Stockholm skenar – kanske är det därför läge att hyra lägenhet istället för att köpa?
 • Vid köp av bostad
  Vid köp av bostad
  Den som ska köpa en ny bostad bör vara påläst och noggrann för att göra det bästa köpet. Gå på många visningar, ha koll på prisläget och undersök bostaden noga vid visning.