572807-light-bulb-with-landscape-inside-environmental-conceptTrötthet är vad många tror sig bero på en dålig natts sömn men det kan bero på att man lever i ett hem med för dunkel belysning vilket lurar kroppen att tro att det är senare på dygnet än vad det faktiskt är.

 

Något som de flesta är medvetna om är att för starkt ljus både kan orsaka huvudvärk och i värsta all utlösa epilepsianfall men vad många inte tänkt på är att även dunkelt ljus kan göra skada. Nya studier har visat att fel belysning i hemmet gör oss tröttare och oftare sjuka vilket tidigare beskyllts på ojämna dygnsrytmer. Dock kan påpekas att det är avsaknaden av solljust som gör oss trötta vilket även en ojämn dygnsrytm berövar oss på om man vänder på dygnet alltför mycket. Det kan därför vara värt att se över att byta ut alla gamla glödlampor i hemmet och istället installera energisnåla men miljövänliga LED-lampor från elampan.se som ger precis så mycket ljus som vi dagligen behöver.

Att tänka på vid renovering

När man gör en totalrenovering av sitt hem kan det vara bra att tänka en extra gång på vilka lampor vi väljer att sätta upp. Det som är tumregeln är att lägga fokus på att framhäva det naturliga ljusinsläppet istället för att belysa andra platser i ett rum. Anledningen till detta är att ljuset på så vis kommer att framstå som mer naturligt ut och sedan när detta är gjort kan man gå vidare till mörkare platser i hemmet. En plats där ljusinsläppet är viktigt är i sovrummet eftersom våra nedärvda instinkter talar om för oss när det är natt och när det är dag så när man rubbar detta med mörkläggande gardiner och dylikt leder detta så småningom till en rubbning i dygnsrytmen. Därför kan det vara bra att försöka låta minst en strimma ljus från fönstret ta sig in i rummet, vilket även gör lördagsmorgnar lite trevligare att vakna upp på!

 • Dyrt med bostadsköp? Tänk över dina alternativ!
  Dyrt med bostadsköp? Tänk över dina alternativ!
  Sveriges dyraste lägenhet är nu till salu, och självklart ligger den i Stockholm.
 • Dags för hyresrätt?
  Dags för hyresrätt?
  Bostadspriserna för bostadsrätt i Stockholm skenar – kanske är det därför läge att hyra lägenhet istället för att köpa?
 • Vid köp av bostad
  Vid köp av bostad
  Den som ska köpa en ny bostad bör vara påläst och noggrann för att göra det bästa köpet. Gå på många visningar, ha koll på prisläget och undersök bostaden noga vid visning.