Man kan tycka det är lite trist att skriva om IKEA på en blogg som handlar om heminredning. Men. Alltså. IKEA.s. Nya. Kök. Som. Heter. Metod. OH MY GOD!

IKEA har tänkt på ett helt nytt sätt när det gäller kök. Eller det säger de själva i alla fall. Och det verkar stämma. De har jobbat i sju år för att skapa ett kök som utgår från köparnas behov, och inte från vad man kan tillverka enkelt på fabrikerna.

Men vi människor har ju olika behov! En del kanske vill ha ett restaurangkök i miniformat, medan andra vill ha ett kök där de även kan meka med sina cyklar. Hur ska man kunna göra ett kök som passar alla? Svaret är ju att det kan man egentligen inte, så IKEA har tänkt på ett nytt sätt. Och det är här det blir så smart. De jobbar inte med hela kök, utan med moduler. Alla moduler passar ihop med varandra, ungefär som legobitar, så man kan bygga ihop sitt eget kök med hjälp av bitarna. I den här filmen förklarar de hur det fungerar.

Variationerna
 • Dyrt med bostadsköp? Tänk över dina alternativ!
  Dyrt med bostadsköp? Tänk över dina alternativ!
  Sveriges dyraste lägenhet är nu till salu, och självklart ligger den i Stockholm.
 • Dags för hyresrätt?
  Dags för hyresrätt?
  Bostadspriserna för bostadsrätt i Stockholm skenar – kanske är det därför läge att hyra lägenhet istället för att köpa?
 • Vid köp av bostad
  Vid köp av bostad
  Den som ska köpa en ny bostad bör vara påläst och noggrann för att göra det bästa köpet. Gå på många visningar, ha koll på prisläget och undersök bostaden noga vid visning.

Sköna Hem skriver om de nya köken på den här sidan. Det är inte bara olika moduler som man kan sätta ihop på olika sätt, Metod har också flera olika stilar, från sobert och modernt (tänk dyr och nyrenoverad bostadsrätt i Stockholms innerstad) till en gotisk, lantlig stil som får mig att tänka på Tim Burtons filmer. Snyggt är alltihop, så jag vet inte vad jag skulle välja. Tim Burton-serien heter Laxarby och är definitivt tuffast, men det skulle inte förvåna mig om den är dyrast också. Man har inte råd med vad som helst, inte ens på IKEA. Sammanlagt är valmöjligheterna hur många som helst med Moment, för det finns

 • 7 ”kollektioner”: Bodbyn, Brokhult, Grevsta, Laxarby, Ringhult, Tingsryd, Tutemo och Veddinge.
 • 20 olika stilar på luckor och fronter. Varje kollektion finns i flera färger.
 • 30 olika handtag och knoppar att välja på.

Bland annat går det att få lådor med olika bredd, eller lådor i två våningar så att man ska få plats med så mycket som möjligt. Man kan köpa stora lådor som rymmer mycket, eller flera små så att det ser ut som i en gammal handelsbod. När tillverkarna som gör luckor till IKEA:s stommar har kommit igång med tillbehör till Moment också kommer det att finnas hur mycket som helst att välja på.

Metod finns inte att köpa på varuhusen än, det kommer att släppas 3 juni. Men Kamprad & Co har alltså bestämt sig för att börja göra reklam för det redan nu, för att bygga upp en hype. Och jag tror att de kommer att lyckas. Jag sitter redan nu och dreglar över bilderna på http://www.ikeametod.se/, och det är jag nog inte ensam om. Hypen är stor redan nu och kommer bli större. Förhoppningsvis har IKEA hyrt in vakter till premiärdatumet, för jag tror att det kommer bli slagsmål på varuhusen annars. Hör du det, Kamprad? SLAGSMÅL!