Julen är här, det har ingen missat. I ett hus i Stockholm, i närmare bestämt Hallunda, har man verkligen gått all in på julpyntet. Det är familjen Jergos hus där som man kan se på långt avstånd lysa upp i mörkret. Äkta julstämning för dem och grannskap som väckt stor uppmärksamhet, men inte så bra för elräkningen.

Om du vill spara in på elen så ska du inte göra som familjen Jergos, som under några år pyntat sitt hus och sin tomt med belysning som skulle få de flesta amerikaner att tappa hakan. Men vill du satsa på stämning en gång per år så kan det vara mödan värt.

Förbereder en månad innan

I sitt hus i Hallunda pyntar familjen Jergos ordentligt inför jul. Deras hem har blivit lite av ett utflyktsmål som folk vill komma att se. Och deras julbelysning tar cirka en månad att förbereda. Men det tycker Josephine och Jacoub Jergos är väl värt. Dessutom får de hjälp från nära och köra när det är dags. De själva som bor där bir så glada, och barnbarnen också, så det är mödan värt, tycker de. Josephine berättar att hon och maken samlat på julpynt sedan de kom till Sverige år 1976, hela 138 tomtar hittills. Såhär går de tillväga, berättar Josephine för tidningen Mitti:

”Jag brukar plocka upp en kasse om dagen. Sedan tänder jag första advent och släcker den 15 januari. Jag gör det här för att tacka Gud för året som gått. Och alla blir så glada av det.”

Billigare med LED

Det är såklart dyrt på elräkningen för familjen Jergos att julpynta på detta sätt, men de berättar att sedan de bytte till LED så har elförbrukningen gått ner ordentligt. När de hade gammeldags glödlampor så gick dessutom propparna titt som tätt. Så det har verkligen blivit till det bättre.