Drömmer du om ett vackert trägolv i ditt vardagsrum? Du är inte den första. De klassiska trägolven är något som står svenskarna varmt om hjärtat. De förgyller ett helt rum, bär upp väggar och fönster och höjer definitivt värdet på bostaden. Låt proffs lägga golvet och sköt det sedan efter anvisningar, så håller det länge och åldras vackert. 

Ska du lägga golv är det en klok idé att ta hjälp av experter. Vi kan då rekommendera https://golvslipning.net/golvlaggning/ om du ska lägga golv i Stockholmstrakten. De är proffs på det de gör och de kan också hjälpa till med underhåll av ditt golv, till exempel med golvslipning.

Trägolv mycket populärt – i Sverige

Vi svenskar älskar verkligen trägolv. Kanske beror det på att detta virke är bra för det nordiska klimatet? Stengolven som gör sig populära söderut verkar svalkande och är trevliga under somrarnas hetaste dagar. I Sverige inreder vi snarare efter vinterns kyla. I en forskningsstudie som man lät göra på Linköpings universitet och Luleås tekniska universitet kunde man fastslå att svenskarna definitivt står ut som ett trägolvälskande folk:

Undersökningen visar att Sverige skiljer sig en del från andra länder. Exempelvis är det vanligare med stengolv i Spanien. Svenskarna vill helst ha ett trägolv med synlig kvist. Dock är synlig kvist något som samtliga som föredrar trägolv är positiva till. Landskogsbruk.se

Det går också att läsa om det här.

Trägolv kräver särskilt underhåll och det är viktigt att man inte häller på för mycket vatten när man rengör det. Välj istället en såpa med låg pH-värde, runt 7, och se till att trasan eller moppen inte är för våt. Läs mer om skötsel för respektive golv här.