Renovering av husfasaden kräver mer än en vilja att förnya sitt hem. Det kräver främst kunskap om hur man renoverar på bästa sätt och sedan att man har rätt utrustning och framförallt skydd.805668-haus-house-12

Under sommaren är det allt fler svenskar som väljer att rusta upp sina hem genom att göra små eller stora renoveringar. En vanlig renovering som görs under sommarhalvåret är upprustning eller utbrytning av fasadpanelen som sitter på utsidan av huset och när man gör detta är det ytterst viktigt att man är noggrann. En annan viktig aspekt är att man har tillgång till ordentlig skyddsutrustning och vettiga arbetskläder för att man inte ska skada sig under renoveringen.

Innan renoveringen

Var noga med att se hur dina grannars hus ser ut och välj din husfasad utefter vad som kommer att passa bäst in i grannskapet. Dock innebär detta inte att ditt hus måste se ut som alla andras hus utan det hela handlar om att enbart göra sitt hus enhetligt med sin omgivning. Sedan är det dags att välja om man vill byta ut eller bara renovera sin fasad. Då är det viktigt att veta att om det ens går att byta ut fasaden vilket man enkelt tar reda på genom att kontakta en erfaren hantverkare. Därefter är det bara att välja vilken typ av fasad du vill ha och sedan är det bara att sätta igång!

Träfasad

3394634-fonsterDen vanligaste typen av fasad i Sverige är den rödmålade träfasaden som blev populära redan på 1500-talet för att få husets fasad att efterlikna tegel. Men idag kan man måla sitt hus i princip i vilken färg som helst och det hela bottnar i den personliga smaken. Att tänka på när man lägger en träfasad är att först täta ordentligt och sedan lägga panelen. Nu kan man välja mellan stående eller liggande panel och den allra vanligaste är den lodräta stående panelen eftersom denna ger huset en illusion av höjd. Dock bör nämnas att träpanel utsätts för mycket regn och därigenom kan bli fuktskadat så var noga med att underhålla din fasad och byta ut enstaka plankor om detta skulle behövas.

Putsfasad och tegel

Om man inte vill att sitt hem ska vara i trä kan man välja att lägga puts- eller tegelfasad. Dock ska man vara väl medveten om att det är svårt att rent utav byta fasad på sitt hus och att detta kan kräva att man måste anställa en hantverkare eller helt enkelt riva och bygga nytt. Men för dem som redan har puts eller tegel är det enkelt att själv underhålla fasaden utan att behöva anlita någon eftersom det enda som behövs många gånger är att fylla på med murbruk mellan tegelblocken för att huset ska se nyrenoverat och fräscht ut. Med putsfasad går det enkelt att måla om sitt hus med specifik putsfärg, men det snyggaste resultatet brukar komma genom att enbart förbättra den färg man redan har. Vidare kan nämnas att även tegel går att byta färg på om huset är byggt i det relativt nya materialet mexitegel som är vitt i grunden men på vanligt tegel är det desto svårare.

 • Tips för en trendig trädgård
  Tips för en trendig trädgård
  Med våren kommer alltid nya trädgårdstrender och tips på inredning. Något som sticker ut för den här gången är färgen svart.
 • Trevligt med mysig uteplats
  Trevligt med mysig uteplats
  Något som är riktigt härligt att ha är en uteplats som man kan tillbringa mycket av sin lediga tid på.
 • Inred med en pool
  Inred med en pool
  Att gå i pooltankar är att gå i fantastiska tankar. Vissa människor drömmer om en pool i flera år innan de slår till.