Funderar du på att renovera i din hyresrätt? Då finns det en hel del saker att tänka på, vissa saker får du göra utan att meddela eller fråga hyresvärden och andra saker får du inte göra – här är en snabb-guide till vad du själv får och inte får renovera eller göra om i din hyresrätt.

När du planerar att byta finbyxorna mot arbetsbyxor och arbetsskor i din hyresrätt ska du inte ha alltför brått, vissa saker är helt okej att göra själv i renoveringsväg i bostaden du själv inte äger, men andra får du inte göra utan uttryckt godkännande från din hyresvärd. Vill du till exempel måla eller tapetsera väggarna är det bara att sätta igång, men vill du slipa golven eller byta ut dem får du inte göra det utan att först höra med din hyresvärd. Det är nämligen ett visst antal år som måste gå innan den här typen av renoveringar är godkända, hos exempelvis Uppsalahem, som Upsala Nya Tidningar intervjuar, är intervallet på 22 år och vill man genomföra uppfräschningen tidigare än så kommer man själv få betala en tidigareläggningskostnad. Detta skiljer sig dock från hyresvärd till hyresvärd.

Detta får du göra själv i din hyresrätt

Så vad är det då som man får göra? Vill du byta ut innerdörrarna och sätta upp nya beslag får du till exempel göra det, förutsatt att du behåller de gamla dörrarna och beslagen så du kan återställa lägenheten i händelse av att du ska flytta. Samma gäller för garderoberna. I köket är det också fritt fram att ändra om, men om du byter vitvarorna ska de gamla sparas då lägenheten ska återlämnas i samma skick som när man fick tillgång till den. Är det däremot badrummet du vill förnya får detta inte göras utan värdens medgivande då detta är ett våtrum och därför kräver att det är en hantverkare som utför arbetet.