Elräkningen kommer på besök och visar en skrämmande hög summa. Som alltid, när det har varit vinter och värmen har behövt höjas i lägenheten. Det är en tråkig kostnad, men samtidigt – vem vill frysa? Den är nödvändig. Det finns dock saker en kan göra för att hålla ner elkostnaden 

Det första man måste göra för att sänka sina elkostnader  är att ta reda på vad det är som drar mest el. Det finns faktiskt en topplista här:

 1. Belysning (26 %)
 2. Kyl och frys (17 %)
 3. Matlagning (10 %)
 4. Datorer (11 %)
 5. Tvättmaskin och torktumlare (9 %)

Men. Det här är ju saker en måste ha i hemmet, annars går det ju inte? Det finns dock små knep. Och från och med nu ska jag leva efter dessa. Det första är enkelt: släck lampan när en lämnar rummet. Det verkar vara otroligt svårt, men ska nog gå. Sen då? Ja, man kanske ska investera i en liten frys? Det är bara dumt att ha en stor som ändå aldrig fylls helt. Matlagningen då. Svaret heter storkok. Laga jättemycket mat som man sen fryser in. Får se till att göra söndagen till matlagningsdagen. Datorerna då. Det handlar helt enkelt om att bara stänga av. Det är inte svårare än så. Men man är ju van vid att bara stänga datorn när en ska sova. Då hamnar den ju i standby-läge, och fortsätter dra el hela natten. Att bara trycka på stäng av är bättre, och knappt jobbigt. Tvätten måste ju tvättas. Så hur ska man dra ner på elkostnaden utan att behöva sluta tvätta? Det bästa är väl helt enkelt att dra ner på tvättandet. Och kanske köpa mer kläder så man inte behöver tvätta så ofta. Inte en alls dum lösning.

 • Dyrt med bostadsköp? Tänk över dina alternativ!
  Dyrt med bostadsköp? Tänk över dina alternativ!
  Sveriges dyraste lägenhet är nu till salu, och självklart ligger den i Stockholm.
 • Dags för hyresrätt?
  Dags för hyresrätt?
  Bostadspriserna för bostadsrätt i Stockholm skenar – kanske är det därför läge att hyra lägenhet istället för att köpa?
 • Vid köp av bostad
  Vid köp av bostad
  Den som ska köpa en ny bostad bör vara påläst och noggrann för att göra det bästa köpet. Gå på många visningar, ha koll på prisläget och undersök bostaden noga vid visning.